Detaylı WordPress Kullanma Kılavuzu

Yayınlandı: 15 Temmuz 2011 yasirkula tarafından Diğer içinde

Herkese tekrar merhaba, bu derste oyunlardan ya da başka herhangi bir şeyden çok farklı bir konuda, WordPress blog sisteminin kendisi hakkında bir kullanma kılavuzu paylaşacağım. Yazı ve resimler tamamen bana aittir. Bu kılavuz umarım WordPress sistemini kullanmaya başlayan ya da başlayacak olan kişilere yardımcı olur. Evet, başlıyoruz..

A) BAŞLANGIÇ

1) WordPress’e Kayıt Olmak

Eğer WordPress hesabınız yoksa bu sistemden faydalanamazsınız. Şunu bilin ki WordPress gelmiş geçmiş en güçlü blog sistemlerinden birine sahiptir ve de dünya çapında sayısız kullanıcısı vardır. Siz de bu sisteme katılmak istiyorsanız kayıt olmak için https://en.wordpress.com/signup/ adresine tıklayın ve formu doldurun. Formdaki blogunuzun isminin sorulduğu kısma müsait olan herhangi bir ismi girebilirsiniz. Kayıt olduktan sonra mail adresinize gelen mail’deki linke tıklayarak hesabınızı aktif edin. Artık hazırsınız!

2) WordPress Yönetim Paneli

Şimdi WordPress hesabınıza giriş yaparak yönetim panelinize ulaşın. Yönetim panelini yakından tanıyalım:

Bu resimde gördüğünüz paneli siz de kendi hesabınızda görüyor olmalısınız. Sol taraftaki kırmızı daire içindeki kısım menüyü oluşturmaktadır. Menünün çok yer kapladığını düşünürseniz en alttaki “Collapse menu” butonuyla menüyü küçültebilirsiniz. Menü üzerindeki herhangi bir kısmın üzerine mouseyle geldiğinizde o kısmın sağ tarafında bir okun ortaya çıktığını görürsünüz. Eğer o oka tıklarsanız menünün ilgili kısmı genişler. Aşağıdaki resimde bunu görebilirsiniz:

Menüdeki tüm butonların neyi ifade ettiğine gelirsek:

Başlangıç: Sitenizin yönetimiyle ilgili önemli bir takım parçaya (Site İstatistikleri, Yorumlar vb.) ulaşmanızı sağlar.

Yükseltmeler: Gerçek para karşılığı sitenizin uzantısını “.wordpress.com”dan “.com”a çevirmek ya da direk WordPress üzerine video yüklemek gibi kullanışlı servisler sunan, ayrıca bunları da yıllık makul fiyatlara yapan özelliklere erişim sağlar.

Yazılar: Sitenizdeki tüm yazıları görmeye, düzenlemeye veya yeni yazı eklemeye yarayan; yazılar için yeni kategoriler oluşturup onları da düzenleyebilmeye yarayan en temel buton kendisi.

Medya: Sitenize yüklediğiniz herhangi görseli, müziği vb. görmenizi, silmenizi ya da yeni bir medya ögesi yüklemenizi sağlayan kısım.

Bağlantılar: Siteniz haricinde başka siteleri referans verebilmenize yarayan ve bu linkleri kategorilere ayırabilmenize yarayan kısım.

Sayfalar: Sitenize yeni sayfalar eklemenize (Hakkımızda, Site Tarihçesi gibi..) veya mevcut bir sayfayı düzenlemenize yarar.

Yorumlar: Siteniz üzerinde yapılan herhangi bir yorumu görüp düzenlemeye yarar.

Feedback: Türkçesi “geridönüş” ancak kullanmadığım için ne işe yaradığı konusunda fikrim yok.

Anketler: Sitenizde veya başka bir yerde kullanmak üzere yeni bir anket oluşturmaya, mevcut bir anketi düzenlemeye veya bir anketin sonuçlarını görüntülemeye yarar.

Puanlar: Sitenizin veya sitenizdeki yazıların altında onları puanlamaya yarayan eklenti çıkarmaya yarar. Hiç kullanmadım, gereksiz sayılır.

Görünüm: Sitenizin görsel kısmıyla ilgili her şey buradan soruluyor. Temanız, temanızdaki eklentiler; yani sayfanın sağındaki solundaki çeşitli şeyler (Son Yapılan Yorumlar, Kategoriler vb. kısımları) eklenip düzenlenebilir buradan.

Kullanıcılar: Sitenizdeki tüm yetkilileri görmeye yarar. Eğer sitenizde sizden başka yazar, editör vb. yoksa burada sadece sizin profiliniz bulunur. Ayrıca bu kısımdaki “Profilim” seçeneği sayesinde profilinizi düzenleyebilirsiniz. Buradaki “Gravatar” kısmıyla profilinize yeni bir avatar ekleyebilirsiniz.

Araçlar: Benim kullanmadığım özellikler içeriyor. Sitenizi export veya import etmenize yarar. Buradaki en dikkat çeken kısım ise sitenizi silmenize yarayan kısım.

Ayarlar: Hiç uğraşamayacağınız kadar çok ve karmaşık ayarları barındıran kısım. Sitenizin ayarlarını dilediğinizce değiştirebilirsiniz.

Böylece menüyü basit anlamda tanımış olduk. Şimdi yönetim panelindeki diğer önemli kısımlara bakalım. İlk resimde yeşil daire içinde gördüğünüz kısımda sitenize “spam” yorum yapılıp yapılmadığı, sitenizin teması ve kaç tane eklenti içerdiği yazıyor.

Sarı daire içindeki kısımdaysa sitenize yapılan en son yorumlar gösterilir.

Son olarak mavi daire içindeki “QuickPress” kısmıyla da basit ve hızlı bir şekilde sitenizde yeni bir yazı paylaşabilirsiniz.

3) Site İstatistiklerini Kontrol Etmek

Bunun için yönetim panelinde, en üstteki “Başlangıç” butonunun yanındaki oka tıklayarak bu kısmı genişletin ve alttan “Site İstatistikleri”ne tıklayın. Resimdeki pencere ekrana gelecektir:

Burada “’X’ views all time” kısmında sitenize şimdiye kadar kaç kişinin girdiği, onun yanındaki “’Y’ views today” kısmında sitenize bugün kaç kişinin girdiği, yanındaki kısımda ise sitenize şimdiye kadar bir günde en çok kaç kişinin girdiği yazar. Bu yazıların üstündeki büyük grafikteyse sitenizin ziyaretçi sayısını günlük, haftalık veya aylık bir şekilde görsel olarak görebilirsiniz. Grafikteki herhangi bir çubuğun üzerine farenizi getirdiğinizde o gün sitenize kaç kişinin girdiğini görebilirsiniz.

Alt taraftaki “Ziyaretçi Gönderenler” kısmında sitenize o gün giren kişilerin; eğer bir sitedeki bir linke tıklayarak sitenize gelmişlerse hangi sitelerdeki linkler vasıtasıyla sizin sitenize aktarıldıkları gösterilir.

Onun altındaki “Arama Motorları Terimleri” kısmında o gün sitenize giren kişilerin; eğer bir arama motoru vasıtasıyla sitenize girmişlerse hangi arama terimlerini kullandıkları gösterilir.

Sağ taraftaki “Top Posts & Pages” kısmında o gün sitenizde en çok tıklanan sayfaları, yazıları görebilirsiniz. “Home page” ise sitenizin anasayfasını temsil etmektedir.

Bir altındaki “Tıklamalar” penceresinde ise sitenizdeki herhangi bir linke (Örneğin paylaştığınız bir oyunun download linki vb.) tıklandıysa kaç kere tıklandığı gösterilir.

Evet, böylece site istatistiklerine genel anlamda bakmış olduk.

4) Gravatar Servisi İle Kullanıcı Avatarınızı Değiştirmek

WordPress, sistemine yeni kaydolan kullanıcılarına başta kendi içindeki pek çok avatardan rasgele birini ayarlar. Bu avatarlar normalde gayet hoştur ancak eğer ki siz kendinize atanan avatarınızdan hoşlanmaz ve kendi avatarınızı upload etmek isterseniz şu adımları izleyebilirsiniz:

Öncelikle yönetim panelinden “Kullanıcılar” kısmını genişletin ve alttan “Profilim”i seçin. Sayfa açıldıktan sonra biraz daha bekleyin, ardından sağ tarafta “Gravatarınızı değiştirin” yazılı bir kutucuk çıkacak. Ona tıklayın. Aşağıdaki gibi bir pencere açılacak:

Burada “Bilgisayarınızdan yeni bir görsek yükleyin”e tıklayın. Ardından gelecek olan ekrandan dosyayı seçin ve “Sonraki” butonuna tıklayın. Sonraki ekranda alttan “Kırp ve Bitir”e tıklayın. Sonraki ekranda üzerinde “Rated G” yazan ilk butona tıklayın. Ardından Gravatar resminiz değişecek. 5-10 dakika kadar sonra; artık yazdığınız mesajlardaki resminizin de değişmesi lazım.

5) Sitenizin Temasını Değiştirmek

Blogunuzun görüntüsü bazen hoş olmayabilir ve daha iyi bir görüntü arayışına çıkabilirsiniz. Bunun için WordPress’in kendi içindeki pek çok hazır temadan istediğinizi kullanabilirsiniz. Ancak WordPress’in ayrıca “Premium” adı altında, gerçek parayla alabileceğiniz temaları da vardır; bunlaraysa bulaşmaya hiç gerek yok. Çünkü zaten pek çok hazır ve ücretsiz tema mevcut. Sitenizin temasını değiştirmek için aşağıdaki adımları izleyin:

Yönetim panelinden “Görünüm” kısmını genişletin ve alttan “Temalar” seçeneğini seçin. Şöyle bir pencere açılacak:

Burada en tepede kendi temanız gözüküyor. Alt tarafta ise diğer temalar yer alıyor. Herhangi bir temanın siteniz üzerinde nasıl gözüktüğünü görmek için isminin altındaki “Önizleme” butonuna basabilirsiniz. Eğer bir temayı beğenirseniz de “Etkinleştir” butonuyla o temayı kullanabilirsiniz. Basit bir işlem. 🙂

6) Site Temanızdaki Bileşenleri Düzenlemek

Site tasarımınız en başta oldukça sadedir. Bu başta güzel olabilir ancak zamanla değişmesi gerekir. Çünkü iyi bir sitede; siteye yeni giren bir yabancının aradığı konuyu zorlanmadan bulması, çeşitli seçeneklere hızlıca ulaşması site ulaşılabilirliği açısından çok önemlidir. Bu en çok da sitenizdeki yazıların sayısı epey çoğalınca gereklidir. Bunun için örneğin sitenize bir arama çubuğu, kategoriler çubuğu, sayfalar çubuğu vb. pek çok bileşen ekleyebilirsiniz. Ayrıca sitenize sırf biraz renk katmak için de çeşitli bileşenler mevcuttur.

Sitenize bir bileşen eklemek için “Görünüm” menüsünden “Bileşenler”e tıklayın. Alttaki gibi bir sayfa açılacak:

Burada gördüğünüz üzere pek çok kullanılmaya hazır bileşen sol tarafta beklemektedir. Sağ tarafta ise o an sitenizde kullandığınız bileşenler gösterilmektedir. Bir bileşeni sitenize eklemek için yapmanız gereken ise çok basit: Sadece bileşeni farenizle tutup sağdaki kısıma sürüklemek. Ayrıca sitenizde yer alan bileşenlerin yerlerini değiştirmek için de onları sürükleyip yeni yerlerine bırakabilirsiniz. Bir bileşenin çeşitli özelliklerini değiştirmek için isminin sağındaki oka tıklamanız yeterlidir. Buradaki bileşenler arasında en önemlileri ise şunlardır:

Ara: Sitenizde arama yapılmasını sağlayan bir bileşendir.

Kategoriler: Tüm yazı kategorilerini listelemeye yarar, çok önemlidir.

Sayfalar: Sitenizde eğer varsa sayfaları listeler. (Hakkımızda, Tarihçemiz vb. gibi)

Son Yorumlar: Sitenizde en son yapılan yorumları gösterir.

Blog İstatistikleri: Blogunuza giren kişi sayısını sitenizde gösterir.

Metin: Kendi yazdığınız metni göstermeye yarar.

Böylece bileşenlere de genel anlamda bakmış olduk. Artık diğer bölüme geçebilirsiniz.

B) SİTEYE YAZI VE SAYFA EKLEMEK, BUNLARI KATEGORİLERE ATAMAK VE YAZILARA GÖRSELLER EKLEMEK

1) Sitenize Yeni Bir Yazı Eklemek

Bir blogun en belirgin özelliği tabi ki içerisinde çeşit çeşit yazıları barındırmasıdır. Biz de bu yüzden bu bölüme WordPress’in olmazsa olmaz yazı ekleme sayfasının, yenilenmiş sürümüyle başlayalım. Bu yeni sürüm sayesinde çok daha basit bir şekilde ve de daha işlevsel bir şekilde çalışabiliyoruz. Evet, o halde blogunuza bir yazı eklemek için şu adımları izleyin:

Site yönetim panelinden “Yazılar” kısmını genişletin ve alttan “Yeni ekle”yi seçin. Alttaki gibi bir sayfa açılacak:

Resimde gördüğünüz kırmızı daire içindeki “Enter title here” yazan yere yazacağımız yazının başlığı girilir. Ardından yazı ortadaki büyük beyaz boşluğa yazılır. Yazımızı yazarken çeşitli düzenlemeleri, tıpkı MS Word’deki butonların simgelerine sahip butonlarla yaparız. Bu butonları resimdeki turuncu daire içinde görebilirsiniz. Yazıyı kalın veya italik yapmak, yazıya renk atamak, maddeler halinde bir şeyler yazmak, yazma düzenini ayarlamak, simge eklemek, son yapılan işlemi geri almak vb. bu butonlar vasıtasıyla yapılır.

Bu butonların 2 sıra halinde dizildiğini ve de sizde sadece tek sıra buton olduğunu biliyorum. Bunun sebebi 2. sıranın başta açık olmamasıdır. Bu 2. sıradaki butonları görmek içinse 1. sıradaki butonların en sağındakine (  ) tıklayabilirsiniz. Üzerine farenizi tuttuğunuzda “Show/Hide Kitchen Sink” yazar.

Buradaki butonlardan sadece önemli olanlarını açıklayacağım burada çünkü çoğunu zaten MS Word’den biliyor olmalısınız.

Öncelikle şundan başlayalım: Sitenizde bir yazı yazdınız ve de yazınız epey uzun. Sitenizin anasayfasında baktığınızda yazınızın tamamının anasayfada gözüktüğünü görüyorsunuz ancak bu da çok yer kaplıyor ve güzel gözükmüyor. Bunun için siz istiyorsunuz ki anasayfada yazınızın sadece ilk paragrafı ya da istediğiniz kısmı gözüksün, gerisini ise eğer ziyaretçileriniz yazıyı okumak isterse bir butona basarak okuyabilsin. Yani boş yere anasayfamızı kötü göstermeyelim ve ziyaretçilerimize hoş bir hizmet sunalım. Bunun için yazınızı yazın, ardından yazınızı kesmek istediğiniz noktaya gelin (Mesela ilk paragrafın sonu) ve ENTER tuşuyla yeni bir satıra geçin. Ardından alttaki resimdeki kırmızı daire içindeki butona (Insert More Tag) tıklayın. Resimdeki mavi daire içindeki gibi hafif saydam bir çizgi belirecek:

Böylece yazımızı o noktada ikiye ayırmış olduk. Bunun anasayfanızdaki görünümü ise şuna benzer olacaktır:

Resimdeki mavi dairedeki “Yazının devamını oku >>” butonuyla kullanıcı dilerse yazının devamını okuyabilir. Umarım kullanımı anlaşılmıştır.

Bir diğer önemli buton ise “Proofread Writing” butonu. İşlevi ise tıpkı Word’deki gibi; eğer yanlış bir kelime yazarsanız altını kırmızı bir çizgiyle çizmek ve size bunun yanlış yazıldığını belirtmek. Yani yazım hatalarınızı bulmaya yarar.

Son önemli buton ise çok kullanışlı olan “Toggle fullscreen mode” butonu. Bu buton sayesinde yazılarınızı tam ekran modunda yazabilirsiniz. Tam ekran modundan çıkmak için ise sol üstteki “Exit fullscreen”e basabilirsiniz. Kullanışlılığını ancak kullanınca görebilirsiniz. İki butonu da aşağıdaki resimde görebilirsiniz:

NOT1: Son olarak şunu da eklemek istedim. WordPress sağolsun MS Word’deki önemli kısayolları da aynen kullanıyor. Mesela yazınızı yazarken hata yaptıysanız CTRL+Z kısayoluyla son yapılan işlemi geri alabilirsiniz. Ya da yazınızı ne olur ne olmaz hesabı kaydetmek istiyorsanız CTRL+S kısayoluyla taslağı kaydedebilirsiniz. Bu kısayolu sürekli kullanmanızı tavsiye ederim.

NOT2: Yazınıza görsel veya video eklemeyi “Yazınıza Görsel Eklemek” bölümünde öğrenebilirsiniz.

Yazımızı yazdık; peki yazımızı sitemizde yayınlamak için ne yapacağız? Bunun için alttaki resimdeki kırmızı daire içindeki “Yayımla” butonuna basmanız yeterli. Bu butonu sağ tarafta bulabilirsiniz.

Bu pencerenin işlevi bu kadarla sınırlı değil. Buradan ayrıca; üst taraftaki “Önizleme” butonuyla yazınız nasıl gözüküyormuş diye yazınızı yayınlamadan önce onu inceleyebilirsiniz.

Resimdeki yeşil daire içindeki “Durum:” kısmı çok da önemli değil. Ancak mesela yayınladığınız bir yazıda çok önemli bir hata olduğunu fark ettiyseniz ve hatayı giderene kadar yazıyı görünmez yapmak isterseniz “Durum:” kısmını “İnceleme Bekliyor” olarak değiştirebilirsiniz.

Bu penceredeki turuncu daireli kısım ise aslında WordPress’i çok özel yapan bir başka şey. Buradan yazınızın ulaşılabilirliğiyle ilgili çeşitli ayarlamalar yapabilirsiniz. Örneğin yazınız sitenizle ilgili bir duyuru ve de siz bu yazıyı sitenizin anasayfasının en başında görüntületmek istiyorsunuz. Yani sonradan yeni yazı ekleseniz bile bu yazı sürekli en tepede gözükecek. Bunun için “Bu yazıyı ana sayfada sabitle” butonuna tik atabilirsiniz.

WordPress’in güzel yanlarından bir başkası olan parola korumalı yazılar ise o yazıyı belirlediğiniz parolayı doğru girmeden kimseye göstermemeye yarıyor. Bu örneğin sitenize çok uğrayanlara ya da sitenizde yazı yazanlara has çok özel; Premium denebilecek yazılar yazmak için çok ideal bir yöntemdir. Bu sayede insanlar eğer ki Premium yazılarınız gerçekten çok kaliteliyse sitenizde Premium kullanıcı olmak için özel çaba göstereceklerdir.

Bu kısımdaki son parça olan “Özel” ise yazınızı özel yapmaya, yani sitenizde gizli kılmaya; sadece yazının linkini paylaştığınız kişilerin görebilmesine yarar. Ben hiç kullanmadım.

Son olarak resimdeki mavi daire içindeki kısım ile de yazınızı dilediğiniz tarihte, dilediğiniz saatte otomatik olarak yayınlayabilmenize yarar. Mesela internete sık giremiyorsanız ve mesela yılbaşına has bir yazı yazdıysanız ve yazının tam yılbaşında gösterilmesini istiyorsanız çok işinize yarar. Bu sadece bir örnekti..

Yazı yazma panelindeki bir diğer önemli kısım ise kategoriler kısmı. Bu kısım sayesinde yazınızı önceden belirlediğiniz herhangi bir kategoriye atayabilir ya da yeni bir kategori oluşturup yazıyı ona atayabilirsiniz. Ayrıca bir yazıyı birden çok kategoriye atayabileceğiniz de aklınızda bulunsun. Daha detaylı bir kategori ekleme için “Yazı Kategorilerini Düzenlemek” isimli bölüme bakabilirsiniz. Kategori kısmından bir resim:

Yazı yazma panelindeki son önemli kısım ise yazınıza “Post Tags” ekleme kısmı. Buraya ekleyeceğiniz anahtar kelimeler sayesinde yazınızın çeşitli arama yerlerinde bulunması daha kolay olur ancak ben yazılarımda genelde hiç “Post Tag” kullanmıyorum.

İşte bu kadar, yazı yazma panelini genel anlamda görmüş olduk. Bu kısmı iyi yadımlayın çünkü yazı yazmak blogunuzda en sık yapacağınız şey olacak. 🙂

NOT: Blogunuza bir sayfa eklemek için de yazı eklemede yaptığınız işlemleri yapacaksınız. Ancak yeni bir sayfa eklemek için izleyeceğiniz yol ise “Sayfalar” başlığı altındaki “Yeni ekle” olacak.

2) Mevcut Bir Yazıyı Düzenlemek

Çoğu zaman bir yazınızı güncellemek ya da hatalı bir kısmını yok etmek için mevcut yazınızı düzenlemek zorunda kalabilirsiniz. Bunu yapmak için birden çok yol vardır. Sizinle bunların en sık kullanılanını paylaşayım:

Yapmanız gereken site yönetim panelinden soldaki “Yazılar” sekmesinden “Bütün Yazılar”a tıklamak. Ardından sağ tarafta şimdiye kadar yazılmış tüm yazılarınızı ve bazen kazara ortalıkta kalan taslaklarını görebilirsiniz. Buradan seçtiğiniz bir yazıyı düzenlemek için yapmanız gerekense çok basit: Sadece yazının üzerine mousenizi götürün ve yazının altında beliren yeni seçeneklerden “Düzenle”ye tıklayın. Ardından biraz beklerseniz yeni bir yazı oluşturma penceresinde, mevcut yazınız görüntülenecektir. Böylece yazı üzerinde dilediğiniz değişikliği yapıp sağ taraftan “Güncelle” butonuna basarak yazınızı güncelleyebilirsiniz. Bu kısımla ilgili bir resim:

Buradaki “Çabuk düzenle” butonu eminim gözünüze takılmıştır. Bu buton da bazen epey hızlandırabiliyor işimizi. Bir yazının içeriğini değil de onun haricindeki çeşitli özelliklerini değiştirmek için bu butona tıklayabilirsiniz. Alttakine benzer bir görüntü karşınıza gelecektir:

Buradan hızlıca yazınızın başlığını değiştirebilir; yazınıza parola atayabilir ya da yazınızı “Özel” yapabilirsiniz. Ayrıca yazınızı mevcut bir kategoriye atayabilir, yazınıza yeni “Post Tag”lar koyabilirsiniz. Son olarak; yazınızda yorum ve pinglere izin verebilir (Ben daima pingleri kapatıyorum, ne işe yaradığını bilmiyorum.) veya yazının yayımlanma durumunu değiştirebilir, yazınızı anasayfaya sabitleyebilirsiniz. Ardından “Güncelle” butonuna basmayı unutmayın.

NOT: Ayrıca yazınızı, temanıza bağlı olarak anasayfada yazınızın altında yer alan “Bu yazıyı düzenle” butonuyla da düzenleyebilirsiniz.

3) Yazınıza Görsel (Resim-Video) Eklemek

Bir yazı eğer uzunsa içinde genelde görsel olmalıdır ki okuyucu sıkılmasın. Ayrıca yazınıza renk katmak, daha açıklayıcı bir yazı yazmak için de görsellere ihtiyaç duyarsınız. Veya bir video dersi sitenizde paylaşmak için de görsellere başvurursunuz. Peki yazınıza bir görseli nasıl eklersiniz? Bunun için önce yazınızı düzenlemelisiniz. Ardından yazı düzenle panelindeki; aşağıdaki butonlardan işlem yapabilirsiniz:

Buradaki en önemli 3 butonun kullanımını açıklayayım:

Öncelikle yeşilden başlayayım. Bu buton sayesinde yazınıza, daha önceden oluşturduğunuz herhangi bir anketi koyabilirsiniz. Peki nasıl bir anket oluşturulur? Bunu “Anket Oluşturmak ve Düzenlemek” isimli bölümde bulabilirsiniz.

Kırmızı butonla yazınızda bir fotoğraf paylaşabilirsiniz. Fotoğraf paylaşmanın ise birden çok yolu var. Bilgisayarınızdan bir resim yükleyebilir, hazır bir resmin URL’sini kullanabilir ya da daha önce bilgisayarınızdan yüklediğiniz bir resmi tekrar kullanabilirsiniz.

Öncelikle bilgisayarınızdan resim yüklemeyi göstereyim: Bunun için öncelikle kırmızı daire içindeki butona basın. Ekranın gelmesi için biraz bekleyin. Ardından ekran tamamen gelince sayfanın ortasındaki “Dosyaları Seç” butonuna basın ve bilgisayarınızdan yüklenecek resimleri seçin. İsterseniz CTRL veya SHIFT tuşlarıyla çoklu seçim yapıp aynı anda birden çok resmi yükleyebilirsiniz. Resimleri seçtikten sonra “Tamam” deyin ve alt tarafta, resimlerin yüklenme çubuklarının tamamen dolmasını bekleyin. Çubuklar tamamen dolunca ise yazınıza eklemek istediğiniz resmin isminin sağındaki “Göster”in üzerine tıklayın, resmin özelliklerini gösterecek şekilde pencere genişleyecek. Resmi yazınıza eklemek için alt taraftan “Yazıya Ekle” butonuna basın. Böylece resim yazınıza eklenecek. Bu aşama için bir resmi aşağıda görebilirsiniz:

NOT: Yazınızı upload ettikten sonra, resimdeki turuncu daire içindeki sayısal değerlerin bir değere sahip olup olmadığını kontrol edin. Bazen hatalı bir resim dosyasını upload etmek sonucu o kısımda “(0X0)” yazar ve resim, yazınızı düzenlediğiniz editörde gözükürken yayınladıktan sonra sitenizde resim gözükmez. Böyle bir şey olursa resminizi “.jpeg” formatına çevirip tekrar upload etmeyi deneyebilirsiniz.

Yazınızda sadece bir resim paylaşmayacaksanız, ancak diğer resimleri de çoklu seçim yöntemiyle aynı anda sisteme upload ettiyseniz; öteki resimleri eklemek için yapmanız gereken tekrar “Görsel ekle” butonuna basmak, ancak bu sefer gelen pencerede; yukarıdan “Galeri” sekmesine tıklayın. Ardından bu yazı için upload ettiğiniz tüm resimler burada gözükecektir. Bu da WordPress’in güzel yanlarından biri; resimleri upload ettiğiniz yazılara göre siz fark etmeden grupluyor. Oradan ekleyeceğiniz resmin yanındaki “Göster”e tıklayıp ilgili resmi yazınıza dahil edebilirsiniz.

Bunun haricinde, eğer ki daha önceden başka bir yazı için upload ettiğiniz bir resminizi tekrar kullanmak isterseniz bu sefer yukarıdan “Galeri” seçeneğini değil de “Medya kütüphanesi” seçeneğini seçin ve resminizi bulup yazıya ekleyin. Bu kadar basit. 🙂

Son olarak, bir resmin linkini (URL) kullanarak sitenizde kullanmak isterseniz de bu sefer yukarıdan “Adresten” seçeneğini seçin. İlgili kısma resmin URL’sini yapıştırın; ardından herhangi bir boş yere tıklayıp biraz bekleyin. Resmin URL’sinin solunda bir daire dönecek ve eğer resim uygunsa yeşil bir ‘tik’ işaretine dönüşecek. Bundan sonra resminizi sorunsuz bir şekilde yazınıza dahil edebilirsiniz.

Yazınıza resim eklemenin genel anlamda tüm yöntemlerine böylece baktık. Şimdi gelelim yazımıza video eklemeye:

Bunun için resim ekleme butonunun sağındaki “Video ekle” butonuna basın. Burada şöyle bir durum var: Direk WordPress üzerine videonuzu upload etmek isterseniz WordPress sizden bunun için hesabınızı gerçek parayla yükseltmenizi ister. Ancak bu demek değildir ki ücretsiz kullanıcılarından tüm video paylaşım desteğini çeker. Tıpkı resim eklerken olduğu gibi videolarınızı da URL adreslerini girerek sitenizde paylaşabilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken videonuzu YouTube, DailyMotion gibi bir video paylaşım servisine upload etmek. Ardından da videonun URL’sini kopyalayıp “Video Ekle” butonuna basıp URL’yi yapıştırmak işlemi gerçekleştirecektir. İşte benim bu yöntemle sitemde paylaştığım bir video:

Ve işte bu konu da bu kadar. Böylece nasıl bir resim ya da video paylaşacağımızı görmüş oldunuz. Şimdi isterseniz diğer bölüme geçebilirsiniz. 🙂

4) Yazı Kategorilerini Düzenlemek

Sitenizdeki yazıların sayısı almış başını gidiyorsa o zaman onları kategorilere ayırarak kullanıcıya sunmak, yazılara erişilebilirlik açısından çok önemlidir. Ne de olsa blogumuzdaki yazıları rahatça bulunup okunabilmesi için yazıyoruz, değil mi?! Yazılarımız için kategori oluşturmak ise WordPress’de oldukça kolaydır. Üstelik basit olmasına rağmen kullanışlı bir kategorilendirme sistemine sahiptir WordPress.

Yazılarınız için kategoriler oluşturmak ya da mevcut kategorilerinizi düzenlemek istiyorsanız şu adımları uygulayabilirsiniz:

Önce site yönetim panelinden “Yazılar” başlığı altındaki “Categories”e tıklayın. Gelecek olan sayfada yeni bir kategori oluşturmak için “Name” kısmına kategorinin adını yazın (Oyun Tasarımı gibi.). Ardından alttaki “Description” kısmına kategorinizin kısaca açıklamasını yapın (İsteğe bağlı.). Buradaki en önemli kısımsa “Parent” kısmı. Bu kısım sayesinde hiyerarşik yapıda bir kategorilendirme yapabilirsiniz. Bunu okullardaki ders kitaplarındaki ‘içindekiler’ kısmına benzetebilirsiniz. Üniteler “Parent”, ünitelerin içerisinde anlatılan çeşit çeşit konular ise birer “Child” konumundadır. Burada “Parent” kısmında seçeceğiniz kategori, yeni oluşturacağınız kategorinin ebeveyni olacak, “Parent”te seçeceğiniz kategori “Ünite”, yeni oluşturduğunuz kategori ise ünitedeki bir konu olacak. Umarım anlaşılmıştır.

Mevcut bir kategoriyi düzenlemek isterseniz de üzerine mouse ile gelip alttan “Düzenle” demeniz yeterli, tıpkı mevcut bir yazıyı düzenlerken yaptığımız gibi..

Parent-Child ilişkisiyle kurulmuş bir kategori kümesini aşağıdaki resimde görebilirsiniz:

Evet, bu basit konuyu anladığınızı varsayıyor, yeni bölüme geçiyorum.

5) Anket Oluşturmak ve Düzenlemek

Her zaman olmasa da bazen gerçek anlamda bir ankete ihtiyaç duyabilirsiniz. WordPress’in anket sistemi ise pek çok anket sisteminde olmayan özelliklere sahip. Bunlardan en büyüğü ise “gizli anket” dediğimiz, sonuçlarının sadece anketi açan tarafından görülebildiği anketler. WordPress blogunuzda anket açmak ve bunları yazılarınızda paylaşmak içinse yapmanız gereken şu:

Site yönetim panelindeki “Anketler” başlığı altında yer alan “Yeni Ekle”ye tıklayın. Ardından alttaki gibi bir anket oluşturma sayfası ekrana gelecek:

Burada “Enter Question Here” yazan yere anketin sorusu yazılır. Altındaki “Enter an answer here” yazan yere anketin cevapları yazılır. Eğer 3’ten çok şık olacaksa “Add New Answer” şıkkıyla yeni bir cevap bölümü daha oluşturabilirsiniz. Alttaki “Poll Style”den hazır bir anket stili seçilir. Ardından sağ taraftaki “Results Display” kısmından anketin sonuçlarının görünürlülüğü seçilir. Alt taraftaki “Repeat Voting” ile bir kişinin ankete defalarca katılıp katılamayacağı belirlenir. Son olarak da yukarıdaki “Oylamayı Kaydet” butonuna basılarak anket kaydedilir.

Bir anketi yazılarınızdan birine eklemek için ise “Sitenize Yeni Bir Yazı Eklemek” bölümündeki “Anket Ekle” butonuna basın. Ardından gelecek olan pencerede oluşturduğunuz anketin isminin üzerine mouse ile gelip alttan “Embed in Post” seçeneğini seçin. Böylece anket yazınıza eklenecek.

Bir anketin sonuçlarını görmek için ise site yönetim panelinden “Anketler” kısmından “All Polls” seçeneğini seçin ve ilgili anketin üzerine mouse ile gelip alttan “Sonuçlar”a (En sağda) tıklayın.

C) SONA GELİRKEN

1) Siteniz Vasıtasıyla Başka Siteleri Referans Vermek (Bağlantılar)

Her sitede olmasa da çoğu sitede; genelde kenar çubuğu üzerinde başka sitelere gönderiler yapan linkler görürsünüz, ‘Bağlantılarımız’ başlığı altında çeşitli linkler de olabilir ya da o an baktığınız sitenin konusuyla ilgili başka güzel sitelere yapılan referanslar da olabilir bunlar.

Bir bağlantı oluşturmak için site yönetim panelindeki “Bağlantılar” başlığından “Add New”e tıklayın. Ardından “Name” kısmına bağlantının adını (‘Kardeş Site’ gibi..) yazıp “Web Adresi” kısmına sitenin URL’sini yazın. Dilerseniz “Tanım” kısmında siteyi tanımlayabilirsiniz. Alt taraftan eğer varsa ve isterseniz bağlantınızı bir kategoriye atayabilirsiniz. Ardından sağ taraftan “Bağlantı Ekle” butonuyla bağlantınızı oluşturabilirsiniz.

Bazen bağlantıları da kategorilendirmek isteyebilirsiniz. Bunun için “Bağlantılar” kısmından “Bağlantı Kategorileri”ne tıklayın. Buradaki formu doldurarak yeni bir kategori oluşturabilirsiniz.

Peki nasıl eklediğimiz bu bağlantıları sitemizde gösterebiliriz? Bunun için sitemize “Bağlantılar” bileşeni eklememiz lazım. Bunu yapmak içinse site yönetim panelinden “Görünüm” kısmından “Bileşenler”e tıklayın ve gelen sayfadan “Bağlantılar” isimli bileşeni sağ taraftaki çubukta herhangi bir yere sürükleyin. Ardından sitenize gidip işlemin başarılı olup olmadığını kontrol edin.

Aşağıda örnek bir bağlantılar kısmı görebilirsiniz:

Böylece sitenize nasıl bağlantılar ekleyeceğinizi ve bu bağlantıları nasıl temanız üzerinde paylaşacağınızı gördünüz. Artık son bölüme geçebilirsiniz.

2) Siteye Yeni Yazar – Editör Eklemek

Çoğu büyük site bildiğiniz üzere birden çok kişi tarafından güncellenir. Çünkü site büyük olunca kalabalık olan ziyaretçilere istediklerini vermek için sitenin sürekli güncel olması gerekir ki bu büyük bir sitede tek kişi tarafından gerçekleştirilmesi zor bir şeydir. Bunun için de büyük sitelerde bir ekip halinde çalışmalar sürdürülür. Sizler de sitenize yeni yazar arkadaşlar almak isteyebilirsiniz. Peki bunu nasıl yapacaksınız?

Bunun için öncelikle sitenizde yazmak isteyen birini bulmanız lazım. Veya dilerseniz bir kişiye haberi olmadan da davetiye yollayabilirsiniz, ancak kesin sonuç alamayabilirsiniz. Sitenize yeni bir kişi eklemek içinse 2 yol var: Eğer ki kadronuza katılmak isteyen kişinin WordPress hesabı yoksa ona WordPress’e kaydolması için bir davetiye yollarsanız. Yok eğer hesabı varsa o zaman o kişinin e-mail adresine kadronuza katılması için bir onay maili yollarsınız.

Bu dediğimiz işlemlerden öncelikle ilkini, yani o kişiyi WordPress’li (Eğer WordPress hesabı yoksa) yapmak için site yönetim panelinden “Kullanıcılar” kısmından “Davetiyeler” kısmına tıklayın. Ardından karşınıza gelecek olan pencereden ilgili kişinin adını, soyadını, mail adresini yazıp altına dilediğinizce bir kişisel davet mesajı ekledikten sonra sol alttan “Davetiye Gönder” butonuna basın. Ayrıca dilerseniz formdaki “Bloguma yardımcı olarak ekle” seçeneği ile o kişiyi WordPress kullanıcısı yaptıktan sonra direk kadronuza ekleyebilirsiniz.

Şimdi gelelim diğer seçeneğe, yani eğer davet edeceğimiz kişinin zaten WordPress hesabı varsa yapacağımız işleme. Bunun için “Kullanıcılar” altından “All Users” seçeneğini seçin. Açılan pencerede, alt tarafta yer alan büyük “Topluktan Bir Kullanıcı Ekle” başlığı altındaki boş kısma o kişinin e-mail adresini girin ve alttan kullanıcıyı hangi rütbeyle kadronuza ekleyeceğinizi belirleyin. Benim tavsiyem “Yazar” olarak eklemeniz. Ardından o kişinin kadronuza eklenmesi için davetiyeyi yolladığınız kişinin e-mail adresine gelen davetiye mail’indeki onay linkine tıklaması yeterli. Çok zor değilmiş, değil mi!?

İşte böylece bu kısmın da sonuna geldik. 🙂

D) THE END

Evet, hepinize bu detaylı WordPress Kullanım Kılavuzu’nu okuduğunuz için teşekkürler. Böylece bir yazının daha sonuna gelmiş bulunuyoruz. Daha başka yazılarda görüşmek üzere; sağlıcakla kalın, hoşçakalın! 😀

NOT: Eğer WordPress ile ilgili bir sorununuz olursa bana mail atabilirsiniz, elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. 🙂

Yorumlar kapalı.