Bu yazıda adı geçen programlar ve oyunlar tamamen kişisel olarak beğendiğim uygulamalardır ve bunların download linkleri yazıda paylaşılmamaktadır. Eğer uygulamalardan herhangi birini indirmek isterseniz Google’dan uygulamayı aratabilirsiniz. Bu yazı sadece uygulamaları kısaca tanıtma amaçlıdır. Uygulamalar için yazının devamını okuyabilirsiniz…
NOT: Yazıda geçen programların hepsi 5800 XM’de sorunsuzca çalışmıştır ancak başka telefonlarda denenmemiştir!
Programlar
- Magic Brush
Cep telefonunuz için bulabileceğiniz en eğlenceli uygulamalardan biri. Kısa sürede şaheser kalitesinde resimler ortaya çıkarmak için birebir. İçerisinde çeşitli modlar ve boyutları ayarlanabilir fırçalar barındıran programın tek sıkıntısı, deneme sürümü kullanıyorsanız oluşturduğunuz resmi kaydedemiyorsunuz.
- PhotoTwister
(..Resmi internetten buldum..)
Symbian için en iyi kamera uygulamalarından birisi. Bu uygulamayla hem eskiz, çizim gibi ilginç kamera efektleri uygulayabiliyor, hem de uzaylı, koca gözler gibi çeşitli ‘kabartma kalıpları’yla komik görüntüler elde edebiliyorsunuz. Ayrıca isterseniz bu 2 özelliği birlikte kullanarak kombine görüntüler de elde edebilirsiniz. Programın kötü bulduğum bir yanı flaşı kapatamamak. Ayrıca program bazı efektleri kullanırken 5800’da kasıyor.
- X-plore
Henüz daha iyi bir dosya yöneticisi görmedim desem!? Program Windows’un mobil sürümü resmen, pek çok şey yapabiliyorsunuz. Her türlü gizli, görünür, sistem türü vb. dosyalarınıza ışık hızında ulaşabiliyor; çok hızlı bir şekilde kopyalama, silme vb. uygulayabiliyor; RAR – ZIP türü arşivleri (Hatta JAR bile.) açabiliyor; resimlerinize, videolarınıza ve dökümanlarınıza hızlıca göz atabiliyorsunuz. Henüz herhangi bir kusurunu bulamadım, her Symbian telefonda olması gereken bir program.
- Scribble
Paint’in mobil versiyonu desem yeterli. Elbette onun kadar kaliteli değil ancak yine de iyi iş görüyor. Bunu Magic Brush’dan ayıran özellik Paint’teki ‘Kalem’ aracını birebir kullanıyor olmanız, bu özellik Magic Brush’da yok. Yani ciddi çizimler için bu program daha iyi bir seçim. Ayrıca bu programda çizdiğiniz resimleri kayıt da edebiliyorsunuz.
- Counter
Adımlarınızı saymak, çözdüğünüz soru sayısını saymak, bir dakikada yediğiniz kurabiye sayısını saymak, tesbihat çekmek gibi bir şeyi saydığınız herhangi bir eylem için kullanabileceğiniz çok pratik bir uygulama. Ayrıca programın güzel bir yanı en son sayı programdan çıksanız da hafızada korunuyor ve bir sonraki açışınızda aynen devam ediyor.
- Picsel Smart Office
Quick Office için en iyi alternatif. Üstelik arayüzü tek kelimeyle mükemmel. Bu programla XLS, DOC, DOCX, PDF gibi dökümanları açarak pratik bir şekilde okuyabilir; çok kaliteli olmasa da dilerseniz PDF olmamak şartıyla yeni doküman oluşturabilirsiniz.
- CepVakit
Piyasada eşi benzeri olmayan mükemmel bir ücretsiz program. Namaz kılan herkes illa arada bir namaz vakitlerine bakarak günlük programını düzenler. Bu program sayesinde her an her yerde bir senelik namaz vakitlerine hızlı bir şekilde erişebilirsiniz. Ayrıca programın tesbihat, kıble bulma, namaz vakti ezan okuma gibi ekstra özellikleri de mevcut. Herkese tavsiye ederim.
- iON BatteryTimer Free
Telefonunuzun ne kadar şarjının kaldığını sayısal verilerle öğrenmek için çok ideal. Ayrıca ortalama pil dayanma süresini de hesaplayarak sürekli güncelliyor. Kısacası güzel bir ücretsiz uygulama.
- ScreenSnap
Her zaman ihtiyacınızın olmadığı ancak olunca da çok işinize yarayan bir program. Bu program ile telefonunuzun ekranında o an ne varsa olduğu gibi resim dosyası olarak kaydedebiliyorsunuz. Üstelik ücretsiz. Tek kötü yanı ekranı çekerken illaki fotoğraf çekme sesi çıkarıyor olması. (Bu yazıda geçen programların %90’ının resmini bu program ile çekerek bilgisayarıma attım ve direkt o resimleri kullandım burada.)
- VoMo
Arkadaşlarınızla eğlenceli vakitler geçirmek için güzel bir uygulama. Önce sesinizi kaydediyorsunuz ardından seçtiğiniz efektte sesinizi tekrar dinliyorsunuz. Özellikle ‘Diabolo’ ve ‘Child’ efektleri çok hoş. Yalnız hatırlatayım: Bir ses klibini çektiğiniz an anında klip kaydediliyor, bunun için bir klibi çektikten sonra beğenmezseniz ‘Seçenekler’den ‘Delete’yi seçin.
- BrightLight
Elektrikler gittiğinde, gece yürürken vb. önünüzü görmek için telefonun flaşını tek bir tuşla fener olarak kullanmaya yarayan çok önemli bir program.
- SPB Mobile Shell
Aslında şimdiye kadar hiçbir masaüstü uygulamasını telefonumda 1 saatten uzun süre tutmamıştım ancak bu uygulama 2-3 haftadır yeni masaüstüm olmuş durumda. Programın kişiselleştirilebilir arayüzü mükemmel ve yeterince detaylı ayarlar kısmı mevcut. Ancak programın kötü yanı başlangıçta oldukça karışık olması ve bu yüzden programa tam anlamıyla alışmanın yaklaşık 1 saat alması. Ancak ondan sonra bu program artık hep yanınızda olacak! Programın bir başka kötü tarafı ise batarya doluluğunu, bataryanın en azından %50’si boşalana kadar nedense %100 göstermesi!?
- Opera Mini
MEB yasaklı sitelere girmek, bir sayfayı kaydetmek gibi özellikleri olan hoş bir web tarayıcısı. Ancak kötü yanı Hotfile gibi gerisayım olarak süre sayan sayaçların vb. çalışmaması. Ancak tarayıcı UC Browser kadar olmasa da oldukça hızlı. Söylemekte yarar var; bu tarayıcıyla YouTube videoları izlenmiyor. Bildiğim kadarıyla sadece BOLT isimli tarayıcıyla YouTube videoları düşük kalitede de olsa izlenebiliyor.
- UC Browser
Gördüğüm en iyi tarayıcılardan biri ancak çok tanınmış değil kendisi. Opera’nın yaptığı sayfa kaydetmek, MEB yasaklı sitelere girmek gibi her şeyi yapıyor ve gerçekten çok hızlı bir şekilde sörf yapmanıza olanak sağlıyor. Ayrıca dâhili download manager’i de mevcut. Programın kötü yanları bazı sitelerden bir türlü download yapamamak, YouTube videoları izleyememek ve nasıl oluyorsa bazı siteleri bir türlü açamamak. Ancak yapacağınız şeylerin %90’ını bu programla çok rahat bir şekilde yapabilirsiniz.
Oyunlar – İnteraktif Uygulamalar
- Doodle Jump
Bir ara oldukça meşhur olan, sensörlü, tuşlu ve dokunmatik versiyonları olan çok sade konsepte sahip bir oyun. Amacınız sonsuz boyuttaki platformda en yükseğe çıkarak en yüksek skoru almak. Ancak ilerledikçe basacağınız zemin sayısı azalacağından oldukça zorlaşıyor. Bu oyunun uzayda ve ormanda geçen bir versiyonu var, asıl onu tavsiye ederim.
- Worms
Bilmeyen var mı ki bunu? YOK! Solucanların bazukalarla, el bombaları, pompalılar, bombalı koyunlar vb. silahlarla birbiriyle savaştığı 2 boyutlu bir arkadaş oyunu. Tek kişilik zevki kısa sürede bitiyor zaten.
- Chess Lite
Oldukça kullanışlı bir satranç oyunu. Zaten kullanınca kullanışlılığını kendiniz de görebilirsiniz. Oyunda ayrıca Online modu mevcut ancak ben bir türlü oynayamadım?! Ayrıca ücretsiz sürümünde yapay zekanın seviyesini yükseltemiyorsunuz ancak zaten satranç arkadaşlarla oynarken güzel.
- Revolver Pro
Bir silah var, tetiği çekiyorsunuz, kurşun doldurup rus ruleti oynuyorsunuz vb. Çok güzel bir uygulama ancak uzun süre başında durduracak kadar eğlenceli bir konsepti yok.
- Dice Box
Monopoly oynarken vb. zara ihtiyacınız olursa bu programla rastgele zar çevirebiliyorsunuz. Ayrıca isterseniz birden çok zarı da aynı anda çevirebilirsiniz.
- Talking Hamster
Vomo’nun tek efektli hâli diyebiliriz. Sesinizi çok hızlı konuşarak tekrarlıyor ancak söylediklerinizin %35’i anlaşılmıyor. Yine de hoş bir uygulama.