N’aber?!
Sürekli merhaba diyerek yazılarıma başlıyorum ancak başka laf da gelmiyor aklıma :S O yüzden bu sefer böyle başladım.
Bu yazıda Firefox’umda yüklü olan ender sayıdaki muhteşem eklentilerden yeni birini, ScrapBook’u tanıtacağım. Peki ne işe yarıyo bu meret? Diyelim bir web sayfası gezdiniz ve o sayfayı kaydedip daha sonradan anında, internetiniz olmasa bile o kayıtlı sayfaya ulaşmak istiyorsunuz. İşte burada Firefox’un “Sayfayı Farklı Kaydet” komutundan çok daha hızlı ve oldukça pratik bir araç olan ScrapBook devreye giriyor. Yani web sayfalarını (ve hatta sitelerini) kaydetmenize ve offline olarak onlara tekrar göz atabilmenize yarıyor. Eklentinin ayrıntılı anlatımı için yazının devamını okuyabilirsiniz…
Eklentiye ulaşmak ve onu Firefox’unuza indirmek için https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/scrapbook/ linkine tıklayabilirsiniz.
Peki indirdiniz de şimdi nasıl sayfayı kaydedeceksiniz? Bunun için kaydedeceğiniz sayfada boş bir yere sağ tıklayıp gelen menüden aşağıdaki “Save Page” yazana tıklayın. Buradan, o sayfayı dilerseniz mevcut bir klasörün içerisine (Nasıl klasör oluşturabileceğinize birazdan değineceğim.), dilerseniz de orta yere (Root Folder)(Yani herhangi bir klasöre değil.) kaydedebilirsiniz. Eğer yeni bir klasör oluşturmuşsanız o henüz bir sayfa kaydetmeden bu listede yer almaz. O klasörü seçmek için listedeki “Select Folder…”a tıklayın. Ben örnek olsun diye sayfayı “asd” klasörüme kaydediyorum. Burada anlattığım şeyi aşağıdaki resimde görebilirsiniz:
Sayfanın kaydedilmesi tamamlanınca sağ altta şuna benzer bir bildirim çıkar:
Şimdi kaydettiğimiz bu sayfaya ulaşmak için Firefox’un sol üstündeki ScrapBook simgesine () tıklayın. Eğer simge orada veya başka yerde yoksa en sol üstteki “Firefox” butonuna basıp gelen menüden “Seçenekler – Araç çubuğu düzeni…” yolunu izleyin. Gelen pencereden ScrapBook’un simgesini bulun ve onu arayüzünüzdeki dilediğiniz bir yere sürükleyin.
Simgeye tıkladıktan sonra solda açılan bölmeden şimdiye kadar kaydettiğiniz tüm sayfalara ulaşabilirsiniz:
Eğer ScrapBook sayfalarınızı düzenli tutmak için klasör oluşturmak istiyorsanız ScrapBook bölmesindeki herhangi bir yere (Kaydettiğiniz bir sayfanın linkinin üzerine bile olabilir.) sağ tıklayıp gelen menüden “New Folder…” a tıklayın.
EKSTRA ÖZELLİK: ScrapBook ile ayrıca tam bir web sitesini de kaydedebilirsiniz. Ancak şunu belirtmeliyim bu özellik aşırı gelişmiş değil ve bir takım kusurları var. Ancak yine de oldukça etkili iş görüyor diyebilirim.
Bu işlemi yapmak için tavsiyem önce kaydetmek istediğiniz web sitesinin ana URL’sini (yasirkula.wordpress.com veya www.merlininkazani.com gibi…) kopyalayın. Ardından kaydetmek istediğiniz bu web sitesini açın ve boş bir yere sağ tıklayıp “Save Page As…”a tıklayın.
Gelen ekranda “Options” kısmına tavsiyem hiç dokunmayın. Aşağıdan “Image” seçili olursa bu demektir ki ilgili web sitesindeki resimler de kaydedilecektir. Dilerseniz sitedeki sesleri “Sound”, video klipleri “Movie” vb. de kaydetmeyi ayarlayabilirsiniz ancak ben video kaydetmek istediğimde düzgün sonuç alamamıştım o yüzden tavsiye etmem. Son olarak alttaki “In-depth Save” kısmı kaldı. Burayı ben de tam olarak anlayamıyorum ancak sanırım bu değer ne kadar büyük olursa web sitesinin o kadar derinlerindeki sayfalar da kaydedilecek. En iyisi bu değerle oynayarak ne işe yaradığını bulun :S Ardından “Save” butonuna tıklayın. Buraya kadarki şeyler için alttaki resme bakabilirsiniz:
Şimdi gelen ekranda web sitesi ile bağlantılı tüm linkler işlem yaparken otomatik olarak çıkarılacak (Sizde file:/// vb. şeyler yazmayacak çünkü ben internetim olmadığı için zaten kayıtlı olan bir sayfayı tekrar kaydettim.). Ancak bu işlem sırasında fark edeceksiniz ki site ile çok alakasız linkler de burada çıkacak. İşte bundan kaçınmak için sol alttaki “Filter”e tıklayın. Gelen menüden “Filter by String…”e tıklayın ve tüm bu işlemlere başlamadan önce kopyaladığınız ana sitenin URL’sini buraya yapıştırın. Böylece artık bu linkle başlamayan sayfalar kaydedilmeyecek. Bu işlem için resme bakın:
İndirme işlemi yaparken başka şeylerle uğraşmanızı tavsiye ediyorum. Eğer ki oldukça uzun zaman geçmesine rağmen işlem bitmezse tavsiyem indirme penceresinde sağ alttaki “Abort”a tıklayın. Bu, indirme işlemini sonlandırır ancak indirdiğiniz dosyaları silmez. Ben şahsen web sitesi indirirken hep böyle yapmak zorunda kaldım ancak genelde indirilen dosyalar %100’e yakın offline olarak gezilebilir durumdaydı.
Böylece bir yazıya daha son noktayı koymaya hazırlanıyorum. Umarım faydalı olur. Daha başka yazılarda görüşmek üzere!