Görev Yöneticisi Veya Kayıt Defterinin Engellenmesi Sorununun Çözümü

Yayınlandı: 05 Şubat 2011 yasirkula tarafından Diğer içinde

Herkese merhaba, bu konuda önemli bir virüs sorunuyla ilgili size çözümler sunacağım.

Bilgisayarla epey uğraşan veya internette çok gezenlerin çoğunun karşılaştığı ortak bir virüs oluyor hep. Bu virüs bilgisayarınıza şöyle etki ediyor; siz CTRL+ALT+DEL tuşlarıyla Görev Yöneticisini açmaya kalkıştığınızda şuna benzer bir iletiyle karşı karşıya kalıyorsunuz: “Görev Yöneticisi, yöneticiniz tarafından devre dışı bırakıldı.”. İşte size bunun çeşitli Windows işletim sistemleri için çözümünü sunuyorum…

Çoğu kişi bu virüsün tek etki ettiği şeyin Görev Yöneticisi olduğunu sanır, ama aslında bu virüsle beraber bilgisayarınıza etki eden bir başka virüs daha bulunur ve o da Kayıt Defteri’ni bloke eder. Peki sizce neden Kayıt Defteri’ni bloke etsin? Yanıtı gayet basit. Çünkü Görev Yöneticisi’ni bloke eden virüsü etkisiz kılmanın tek manuel yolu Kayıt Defteri’nden birkaç düzenleme yapılmasıyla mümkün.

Kayıt Defterine ulaşmak için Başlat-Çalıştır yolunu (Windows 7 için Başlat-Tüm Programlar-Donatılar-Çalıştır yolu) izleyip ekrana gelen Çalıştır ekranına “regedit” (Tırnaksız yazın.) yazılır. “Regedit”in açılımı ise “Register Editor” olup Türkçe’si “Kayıt Defteri Düzenleyicisi”dir. Buradan bilgisayarınızda olan her programın, oyunun, kayıtın en karışık ayarlarına dahi ulaşıp değişiklik yapabilirsiniz.

Kayıt Defteri ile ilgili genel bir bilgi verdiğimize göre gelelim bu 2 şeyi bloke eden virüsleri kaldırmaya.

Bu virüsler bende ilk başta Windows XP kullanırken çıkmıştı ve çok uzun araştırmalar sonucu kesin ve çalışan bir sonuç bulmuştum.

Windows XP işletim sisteminiz varsa bu hatayı almanıza neden olan regedit virüsünü yok etmek için yapmanız gereken Başlat-Çalıştır ile açılan ekranda aşağıdaki kodu tırnak işaretleri olmadan girmek.

“REG add HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System /v DisableRegistryTools /t REG_DWORD /d 0 /f”

İşte bu kadar! Artık kayıt defterine ulaşabilirsiniz. Eğer bu yol işe yaramazsa Windows 7 için gösterdiğim yolu deneyin.

Kayıt defteri virüsü yukarıdaki yolu deneyerek ne yazık ki Windows 7’de kaldırılamıyor. Onun için bu virüsü Windows 7’de nasıl kaldıracağınızı göstereyim.

Öncelikle “Malwarebytes’ Anti-Malware” programını kurun. Programı tam sürüm kurmanıza gerek yok, zira normal sürümü de işimizi görüyor. Ayrıca programın Türkçe versiyonu olduğu için Türkçe’sini bulmaya çalışın. Ardından programı açın ve gelen ekranda soldaki seçeneklerden “Hızlı Tarama gerçekleştir” seçeneğini seçin. Alt taraftan da “Tara” butonuna basın. Program tarama işlemini gerçekleştirirken bir şeylerle uğraşmamaya çalışın. Ardından sonuçlar ekranı gelecektir. Gözüken virüsler arasında “DisableTaskmsgr” ve “DisableRegistryTools” isimlerine çok yakın 2 isim olması lazım. Bunlardan ilki görev yöneticisini devre dışı bırakan virüs, ikincisi ise kayıt defterini bloke eden virüs. Siz programda sonuç ekranında gözüken tüm virüsleri kaldırın (Bu 2 virüs de dahil!) ve bilgisayarınıza restart atın. Ardından şanslısınız ki kayıt defteri artık bloke değildir, ama bende olduğu gibi sizde de büyük ihtimal o görev yöneticisi virüsünü ne kadar silerseniz silin hiçbir zaman görev yöneticisi sorunu yok olmaz. Onun için;

Bu hatadan hem Windows XP hem de Windows 7’de kurtulmak için kayıt defterini ulaşılabilir kıldıktan sonra şu yolu izleyin:

Başlat-Çalıştır-“regedit”-HKEY_CURRENT_USER-Software-Microsoft-Windows-Curre ntVersion-Policies-system

Ardından sağ penceredeki “DisableTaskMgr” isimli kayda çift tıklayın ve gelen kutucukta “Değer Verisi” kısmındaki 1’i silip 0 yapın ve bilgisayarınıza restart atın. Eğer o değer 0 ise kayda sağ tıklayıp silmeyi deneyebilirsiniz.

Artık her iki sorununuz da çözülmüş olmalı. Eğer Windows Vista kullanıyorsanız önce Windows XP’de gösterdiğim yolu deneyin, eğer olmazsa Windows 7 için gösterdiğim yolu izleyerek aynı sorundan kurtulun.

Umarım yazı faydalı olmuştur, yazıyı kopyalayıp bilgisayarınızda tutmanızı tavsiye ederim çünkü bu virüsler bir gün size de bulaşırsa boş yere çözüm aramayın. Başka yazılarda görüşürüz!

NOT: Yazıda geçen yollardan bazısı alıntıdır ancak çok önceden alıntı yaptığım için alıntı kaynaklarını ben de hatırlamıyorum.

Yorumlar kapalı.